به گزارش دیده بان صنعت زنبورداری ایران، از معدود موجودات کره خاکی که وجودش تنها سبب سود و منفعت برای انسانها و زمین است از زنبورعسل میتوان نام برد. همه تولیدات و ماحصل زندگی و فعالیت این موجود کوچک سودمند و سلامتمحور است و زندگی او هنوز جزئی از اعجاز طبیعت به شمار میرود.
به گزارش بینا نیوز، تولیدات شفابخش این موجود که سبب مقاوم شدن سیستم ایمنی بدن و مقابله با بیماریها میشود و زیست مفید این موجود که امنیت غذایی دیگر موجودات را تضمین میکند بهنوعی این حشره را در ردیف سودمندترین موجودات زمین قرار داده است.
روز 20 می در تقویم میلادی مصادف با 30 اردیبهشتماه امسال، از سال 2018 توسط سازمان ملل متحد به پیشنهاد کشور اسلوونی بهعنوان روز جهانی زنبور (World Bee Day) شناختهشده است. هدف این روز، یادآوری نقش زنبورها و سایر موجوداتی است که در
گردهافشانی گیاهان نقش دارند، بهعلاوه آگاهیبخشی در مورد تهدیدهای فعالیتهای انسانی برای این جانوران از فواید در نظر گرفتن چنین روزی است.
به گزارش مرجع خبری تحلیلی علمی آموزشی صنعت زنبورداری ایران، فرهنگسازی محافظت از این حشرات زیبا و مفید که امنیت غذایی و بقای کره خاکی را تضمین میکنند، دیگر هدف این روز جهانی است. طی این چند سال، رویدادهای مختلفی توسط سازمان ملل متحد، سازمان غذا و کشاورزی و ارگانهای متعدد در کشورهای گوناگون برای معرفی این روز و اهمیت اینگونه جانوری و مسائل مربوط به آنها برگزارشده است.
انتخاب این تاریخ، به علت زادروز آنتون جانسا (Anton Jansa) است که پیشروی فنهای زنبورداری مدرن در قرن هجدهم میلادی در اسلوونی بوده است. وی زنبورها را به خاطر تواناییشان در سخت کار کردن درحالیکه نیاز به توجه کمی دارند، تحسین کرده و روش نوینی را برای مراقبت از این موجودات ابداع نموده است.
زنبورها و سایر حیواناتی که در گردهافشانی گیاهان نقش دارند، مانند پروانهها، خفاشها و برخی پرندگان، نهتنها بهطور مستقیم در زنجیره غذایی شرکت دارند، بلکه کلید حفظ تنوع زیستی هستند. درواقع میتوان آنها را نگهبانان خطرات محیطزیست دانست.
این گروه از جانوران، مورد تهدید فزایندهای در اثر فعالیتهای انسانی هستند. حشرات مهاجم، حشرهکشها، تغییر کاربری زمینها، بر هم زدن اکوسیستم و کشت و زرعهای تک گیاه باعث کاهش مواد مغذی در دسترس زنبورها شده و تهدیدی برای کلنیهای زنبور محسوب میشود.
حدود 20 هزار گونه مختلف زنبور و ده نوع زنبورعسل در سراسر جهان وجود دارد. امروزه مشخصشده است که بیش از 90 گیاه برای گردهافشانی به زنبورعسل وابسته هستند. علاوه بر اهمیت زیستمحیطی، زنبورها ازنظر اقتصادی هم بسیار ارزشمند هستند؛ بهطوریکه گفته میشود در امریکا، گردهافشانی زنبورعسل بهتنهایی بالغبر 14 بیلیون دلار در سال در زمینه کشاورزی ارزش دارد.
به گزارش بینا نیوز، نکته قابلتوجه این است که در کنار موارد گفتهشده، زنبورهای عسل به علت تولید عسل و سایر محصولات، ازجمله موم، برهموم و گرده هم بسیار در اقتصاد اهمیت دارند. درنتیجه، در نظر گرفتن روزی خاص در تقویم برای برجسته کردن اینگونه جانوری و مطرح کردن تهدیدهای حیاتی و مشکلات پرورشی در مورد آنها، ازنظر زیستی و اقتصادی امری مفید و لازم بوده است./